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ANSWERS TO QUESTIONS RECEIVED AT THE FIDIC CONTRACTS USERS’ 
CONFERENCE ON 5th and 6th DECEMBER 2017 
 
FIDIC is grateful for the high level of interest and participation in the 2017 FIDIC Users 
Conference held in London 5-6 December 2017. Time did not permit all the many questions to 
be responded to during the conference. Brief responses to some remaining questions are 
provided below.  These should not be construed as legal advice, but merely reflect the opinions 
of those involved in the preparation of the new suite of FIDIC contracts: 
  

1. Should the updated suite of Red, Yellow and Silver conditions of contract replace the 
1999 editions immediately?  

No. FIDIC recommends that the 2017 editions be used but, if use of the 1999 edition of a 
contract is desired, users are able to do so. Prior editions of FIDIC Conditions of Contract 
are not “withdrawn” from the market. 
 

2. Is there a schedule for translating the documents into other languages?  
While a definitive schedule has not been established, actions are being taken to get 
translations underway. 
 

3. Will FIDIC be publishing a Contracts Guide for the 2017 suite?  
Yes, probably in 2018 or 2019. 
 

4. Why is it still necessary for the Engineer to actually be an engineer, under the 2017 
Red Book?  

The responsibilities of the Engineer which are delineated in the Red Book can only be 
properly provided by an engineer who is qualified by education and suitable experience. 
 

5. Can we get copies of all presentations?  
Yes. Presentations are normally made available through the FIDIC website. 
 

6. Can we have an ad hoc DAAB under the new FIDIC Contract? 
For clarification, please read pages 47 to 49 of the guidance published at the back 
of the Red and Silver Books 2017 (pages 50-52 in the Yellow Book 2017). 
 

7. Is a claim notice that is not signed by the Engineer or Employer Representative 
valid?  

The Engineer under the Red and Yellow Books 2017 does not give the claim notice 
- it is the claiming party that does so under Sub-Clause 20.2.1. The requirements 
for signature of any Notice, including a Claim Notice, are stated under Sub-Clause 
1.3(a)(i). 
 

8. When does the 28 days start – from awareness, or from the date the event is on the 
critical path?  

As stated in clause 20.2.1 "after the claiming Party became aware, or should have 
become aware, of the event or circumstance". 
 

9. Why are other procurement routes like Project Management, where there is a PM 
role besides the engineer, not considered in FIDIC Contracts?  

FIDIC believes that the Engineer is the best entity to perform all of the duties 
delineated in the Conditions of Contract. If an Employer decides to use a Project or 
Program Manager, the Employer must delineate clearly the roles and responsibilities 
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of the Project or Program Manager. These would be project specific and would likely 
include roles and responsibilities which would normally be assigned to the Employer 
or perhaps the Engineer, although FIDIC advises against the latter case. 
 

10. What is FIDIC doing to stop Employers who don’t require public funding (e.g. World 
Bank funding) from modifying standard FIDIC conditions beyond all recognition?  

The Golden Principals are FIDIC’s best tool at the moment for advising on which core 
principle should not be modified. Additional strategies are also under consideration. 
Please see page 8 of the guidance notes published in all three books. 
 

11. Do you think the Banks will be less likely to approve heavily massacred GCCs and 
PCCs with the new FIDIC 2017 documents?  

We at FIDIC certainly hope so. The MDBs tend to frown on modifications to GCCs. 
 

12. How do you look at FIDIC Contracts in back to back situations in light of GP4? 
Should the lowest in the chain get the minimum amount of days?  

It is FIDIC's intention to publish forms of subcontract for 2017 Red and Yellow 
books in due course – but, in the meantime, any timescale should be realistic 
and reasonable in the context of the subcontractor's 'deal' in entering into a 
back-to-back subcontract or sub-subcontract.   
 

13. When is FIDIC due to publish its guidance notes on the Golden Principals?    
FIDIC does not intend to publish guidance on the Golden Principals as it is believed 
these are sufficiently clear.  
 

14. Is a FIDIC “wet book” for off shore work being considered?  
The FIDIC CC currently has a TG preparing a “Plug In” (standardized set of PCs) for 
the 2017 Yellow Book GCs, specifically for offshore wind projects. 
 

15. If I, as a government employee, know that it will take more than 56 days to process a 
claim, is it not better if I modify this in the PC?  

Yes, by all means, modify the time period to a more realistic one consistent with what 
can be expected from the specific government agency. Please refer also to the 2nd 
paragraph on page 9 of the guidance notes published at the back of the Red 
Book 2017. 
 

16. Will FIDIC persist in using paper in this digital age or will a nice app follow?   
FIDIC recognizes the need to adjust to the expectations of the electronic age, and 
already provides for documents in different e-formats.  
 

17. Is there a markup available showing the differences in the 1999 and 2017 forms?  
There is no markup but there will be a paper delineating the major changes. 
 

18. How do you incorporate tax (VAT) issues?  
Taxes such as VAT are payable under the applicable law for the works or 
services that are being provided / being paid for, and so they vary 
greatly around the world. For this reason FIDIC does not make express 
provision for VAT in the General Conditions of Contract - this is a matter for the 
Employer to address in the invitation to tender so that all tenderers know when, 
where and at what rate VAT is payable. 
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19. What is the reason that the Contracts Committee does not ask contractor 
associations e.g. EIC, Orgalime, for their input on new FIDIC Contracts before 
publication?  

The contracts committee did indeed receive feedback from construction contractor 
organizations prior to publication of the updates.  Their input was carefully 
considered by the FIDIC drafters and, where considered appropriate, suitable 
amendments were made to the drafts in the context of the comments received 
by all other reviewers. 
 

20. Contractors should give more early warnings and Engineers should act more 
positively in response. What is your experience?  

FIDIC agrees that early warnings are a very effective tool in minimizing and mitigating 
claims and disputes. Perhaps also: and it is for this reason that FIDIC added the 
new Sub-Clause 8.4 [Advance Warning] to all three 2017 contracts. 
 

21. Where is value engineering provided under the FIDIC suite, if introduced under 
agreement is it considered a variation?  

Value engineering is covered in Sub-Clause 13.2 and yes, value engineering would 
be considered a variation. 
 

22. Can the Engineer withdraw his earlier instruction issued to the Contractor in error?  
Yes, there is nothing in the General Conditions of Contract to prevent the 
revocation of an Engineer's instruction issued in error. 

 
 
 


